Je bent hier: Home / Info / Voeding / Proteinen of aminozuren
 

Proteinen of aminozuren

Gebruikerswaardering: / 3
LaagsteHoogste 

Proteïnen of aminozuren ?

Al jaren is er dezelfde discussie, hebben aminozuren een voordeel ten opzichte van proteïnen.

 

Alle eiwitten bestaan uit combinaties van 22 aminozuren, om deze aminozuren op hun plek te krijgen zijn er 3 transportsystemen. Deze transportsystemen kunnen peptide (enkele aminozuren), Di-peptide (twee aan elkaar gekoppelde aminozuren) en Tri-peptide (drie aan elkaar gekoppelde) aminozuren verplaatsen, bestaat de combinatie nog uit 4 of meer aminozuren dan noemt men dit een oglio-peptide die dus niet getransporteerd kan worden. Het lichaam knipt de streng van 22 aminozuren dus in 1, 2 of 3 aan elkaar gekoppelde aminozuren die daar door getransporteerd kunnen worden.

 

Als men het over aminozuren heeft gaat het meestal over vrije vorm aminozuur(free form amino acid) tabletten of capsules. In deze tabletten of capsules zitten meestal peptide(enkelvoudige) aminozuren.

Vrije vorm aminozuren (peptiden) hebben een beperkte waarde omdat ze erg gemakkelijk tot energie kunnen worden om gezet. Een voorbeeld is L-Glutamine.

L-Glutamine is het meest voorkomende aminozuur in het lichaam. Ongeveer de helft van de aminozuren in bloed en spieren bestaat uit glutamine. De belangrijkste functies van glutamine zijn voor de opbouw van andere aminozuren, het immuunsysteem en voor glucose.

Normaal gesproken gebruikt het lichaam koolhydraten om glucose van te maken, maar als men op een low-carb dieet is of als men een verkeerde vorm van koolhydraten voor de training heeft genomen (bv fruit) waarbij de suikerspiegel te snel daalt dan zal er direct van L-glutamine glucose gemaakt worden want dat is een heel eenvoudig proces met vrije vorm aminozuren (peptide).

Het spijsvertering stelsel zal de glutamine zeker niet sparen voor een ander doel. Het maakt dus geen onderscheid tussen die twee.

 

Dus het innemen van vrije vorm aminozuren geeft je nog geen garantie dat deze aminozuren in die zelfde hoedanigheid op de bedoelde plek aankomen.

 

Peptidenbindingen beschermen de afbraak van deze aminozuren. De werking en het meeste rendement van aminozuren zit dus in de gebonden peptiden die functioneel getransporteerd kunnen worden en snel worden opgenomen waar ze nodig zijn, zonder verlies.

 

Vrije vorm aminozuren kunnen dus alleen gebruik maken van 1 transportsysteem en bv een whey proteïne kan gebruik maken van 3 transportsystemen waardoor er meer aminozuren het traject overleven en er meer aminozuren op hun plek zullen aankomen.

 

Natuurlijk heeft het nemen van de losse L-vorm aminozuren ook nut, alleen is het rendement een stuk lager dan van de peptide gebonden vormen voor herstel, spier opbouw en zijn ze afhankelijk van de hoeveelheid aanwezige koolhydraten of ze het traject overleven en niet voor energie gebruikt gaan worden.

 

Whey proteïne Hydrolisaat. Whey eiwitten zijn zeker nuttig na het trainen, als het een gehydroliseerde vorm is zijn ze ook erg geschikt om voor en tijdens de training te gebruiken.

(Door hydrolisatie zijn de eiwitten gesplitst in peptiden, di-peptiden en tri-peptiden)

Dan hebben zij meer nut dan losse amino's, omdat deze de peptide verbindingen missen die essentieel zijn voor een snel en veilig transport.

Het zijn nogmaals vooral de di en tri peptiden die van het grootste belang zijn rond de training. Door de peptide bindingen in de whey proteïne Hydrolisaat arriveren de aminozuren daar op die plekken waar ze voor bedoeld zijn...en snel ook, er is namelijk geen verschil in snelheid tussen de transportsystemen van de peptiden, Di-peptiden en Tri-peptiden.

De losse Aminozuren ingenomen voor, tijdens en na de training veel minder. Deze zullen veelal opgebruikt worden als energiebron. Daarvoor zijn ze te gemakkelijk af te breken.

 

BCAA’s zijn dus zeer geschikt om voor, tijdens en na de training te gebruiken omdat dit een tri-peptide is en intact zal blijven in het spijsvertering stelsel en op zijn plaats terecht zal komen.

Hydroliseren is een bewerkingsproces, noem het maar het in stukjes knippen van aminozuurketens (voorverteren). Een Hydrolisaat hoeft daarom geen Whey proteïne te zijn. Het kan namelijk ook met een caseinate of sojaproteïne gedaan worden. Dan noemt men het een Caseïne Hydrolisaat.